EXPEDUJEME IHNED! doručení do 2 dnů    

info@xdomacnost.cz

Vyznejte se v kuchyňských nožích

Kuchyňských nožů je velký výběr. Liší se podle účelu, použitého materiálu, tvaru a typu ostří. Při výběru nože je důležitý materiál čepele, ale i rukojeť. Nejčastěji bývají kuchyňské nože vyrobeny z oceli, která je nejen odolná, ale i hygienická. Ta se ovšem ještě dělí dál a má různé varianty. Pokud byste chtěli skutečně kvalitní čepel, měla by se její tvrdost pohybovat mezi 55–58 HRC. Dnes jsou na trhu nože i z jiných materiálů jako keramika, případně je ocel kombinována s titanovým povrchem.

Nůž na ovoce - oranžový
Super akce

21 Kč

Veselý, barevný nůž příjemně oživí každou kuchyň.…

vložit do košíku

Sada nožů s nepřilnavým povrchem - 3 ks
Super akce

291 Kč

Sada 3ks kuchyňských barevných nožů příjemně oživí…

vložit do košíku

Nůž s nepřilnavým povrchem - fialový 9 cm
Super akce

41 Kč

Veselý, barevný nůž s nepřilnavým povrchem příjemně…

vložit do košíku

Rukojeť bývá ze dřeva, kovu nebo plastu. Každý materiál má různé výhody a nevýhody. Jako velmi vhodný se jeví plast, který není náročný na údržbu a mívá i úpravu, díky níž v ruce oproti kovu neklouže. Pokud je rukojeť ergonomicky tvarovaná, je s ní manipulace ještě lepší. Od čepele ji odděluje záštita. Z hygienického hlediska není dobré, když jsou mezi rukojetí, záštitou a čepelí spáry. Dále pak účel použití závisí na délce čepele. Velmi krátkou čepelí můžete provádět různé drobné práce jako loupání nebo okrajování. Střední čepelí pak dobře naporcujete zeleninu, ovoce, případně maso. Dlouhou čepelí nakrájíte dort a pečivo.

Ostří může být hladké nebo vlnité. Hladké se hodí na krájení tvrdé zeleniny, masa i sýrů, vlnité využijete při porcování pečiva a měkkého ovoce. Čepelí s hladkým ostřím nakrájíte maso, zeleninu, ovoce, využijete při krájení měkkých i tvrdých potravin jako je maso, zelenina, ovoce. S touto čepelí lze i loupat. Čepel s vlnitým ostřím je vhodná ke krájení měkkých potravin (rajčata), které mají pevnou slupku, případně kůrku (chléb, špek). Tento nůž je dlouhý a má širokou čepel s vlnkovaným ostřím. Stejně dobře jím nakrájíte šunku, pečeni ale i rozkrojíte korpus dortu. Na trhu jsou také speciální nože jako například loupací se zahnutou čepelí.

Další specifické nože jsou steakové s hladkým nebo vlnitým ostřím. Podstatou těchto nožů je ostrá špička, která se snadno dostává do masa. Nůž na salám zase vyniká tenkou a pružnou, zubatou nebo vlnitou, čepelí pro snadné krájení. Nože na sýr mají speciálně tvarovanou čepel s otvory. Jejich prostřednictvím pak nedochází k přilepení krájeného sýra na čepel. Některé nože mají zdvojenou špičku pro snadné nabírání sýru. Pečujte o nože vhodným způsobem a nezapomínejte na to, že některé z nich je možné i doma nabrousit.

sticky01

reklamace bez starostí

Zavolejte a my
pro zboží přijedeme
zdarma

Více informací
sticky02

30 dní na vrácení zboží

Svoz zboží
zdarma

Více informací
Náš web potřebuje ke svému správnému fungování soubory cookies, pokračováním v prohlížení souhlasíte s jejich používáním. Více informací o nastavení zde.