EXPEDUJEME IHNED! doručení do 2 dnů
Jak uchovávat koření a dochucovadla
Rádi vaříte? Potřebujete proto mít neustále k dispozici pestrou paletu koření a bylinek. Aby si co nejdéle udržely chuťové vlastnosti a kvalitu, je třeba dodržovat určitá pravidla. Koření a bylinky podstatně určují chuť jídla, zároveň se podílejí na tvorbě slin a trávicích šťáv. Některé z nich mohou mít i další vlastnosti jako podpora průchodnosti střev, zrychlování metabolismu.
Jestliže chcete, aby kvalita koření vydržela co nejdéle, je zapotřebí dodržovat při skladování určitá pravidla. Především se jedná o vlhko, světlo a teplo, které jsou pro koření nevhodné. Proto je pro uchovávání bylin ideální temné a suché místo a pokojová teplota. Určitě není vhodné skladovat bylinky u varné desky nebo jiného zdroje tepla. Vhodná není ani vlhkost, kterou doprovází vaření. Koření je díky těmto negativním vlastnostem pak znehodnoceno a plesniví nebo může přebírat pachy.
Nádoby na koření jsou nejvhodnější z tmavého skla, které omezuje průchod slunečního svitu a bylinky jsou tak chráněné. Některé koření je velmi agresivní, z tohoto důvodu je tedy vhodné právě sklo. Dobře se hodí také keramické kořenky. Dostatek pozornosti věnujte rovněž uzávěru, který musí dobře těsnit.
![](/images_cache/w300h0/D/4/5/50756615871d090762b556e055f4644d.jpg)
Pro kořenky najděte místo, kde budou po ruce, ale zároveň chráněny před nepříznivými vlivy. A jak dlouho koření vydrží? Celé koření (hřebíček, pepř ap.) můžete využívat zhruba 3 až 5 let, mleté koření s maximální kvalitou vydrží asi půl roku až rok. Z tohoto důvodu je ideální kupovat celé koření. Myslete na kouzelnou vůni, která se rozvine, když ho čerstvě namelete. Proto je vhodné mít k dispozici mlýnek na koření, případně hmoždíř. Právě v něm můžete dávat dohromady nejrůznější směsi, například bazalkové pesto.
Co se týká uchovávání olejů a dalších dochucovacích prostředků, pravidla jsou velmi podobná. Vybírejte tedy nejlépe mezi tmavým sklem a keramickými nádobkami.
![](/images_cache/w300h0/E/D/F/3d6c20c4f0b81f5522ebb1f56fab1b64.jpg)
Každá bylinka má vlastní pravidla pro používání. Ale dá se říci, že koření by se mělo do pokrmů přidávat až v druhé polovině vaření. Některé druhy koření a především čerstvé bylinky je třeba dávat až těsně před dokončením jídla. Také si dávejte pozor na míru použitých bylinek, abyste pokrm nepřekořenili. To by přece byla škoda.