EXPEDUJEME IHNED! doručení do 2 dnů
V čem nejlépe upéct bábovku?
Bábovka patří mezi velmi oblíbené moučníky. Spousta z nás má na ni svůj vyzkoušený recept, který pravidelní sklízí slova chvály. Možná byste rádi získali radu na takovou bábovku, stejně jako nevíte, z jakého materiálu by pečící forma měla být.
Na trhu je řada materiálů, které jsou pro pečení různě oblíbené. Zkušenosti s pečením jsou odlišné, někomu vyhovuje keramická, jinému nerezová, případně smaltovaná, dalšímu silikonová, pozadu nezůstávají ani hliníkové, skleněné nebo formy s nepřilnavým povrchem. Dá se říci, že většinou slaví největší úspěch forma keramická. Bábovka, kterou z ní vyklopíte, mívá rovnoměrnější strukturu, než v ostatních případech. Velmi často se také používá forma silikonová. Jejich hlavní výhodou je fakt, že ji není nutné vymašťovat tukem. Řada lidí si tuto formu nemůže vynachválit, v některých případech se ozývají hlasy, že má pachuť a také se často dobře neopeče.
Výborná bábovka vychází i ze skleněné žáruvzdorné formy. Zkušené kuchařky říkají, že se vyplatí dobře vymazat sádlem a vysypat strouhankou, kokosem nebo hrubou moukou. Navíc je dobře vidět, v jakém stavu je pečení. V posledních letech se opět vrací do módy litinové nádobí, sice je těžké, ale naši předkové dobře věděli, proč bylo tolik oblíbené. K sehnání je i forma na bábovku. V případě kovových materiálů, pokud se nebude dařit bábovku vyklopit, můžete využít trik, kdy na formu dáte mokrou utěrku a těsto se během chvíle odlepí a jde snadno vyklepnout. Pokud byste rádi recept na chutnou bábovku, můžete využít následující tip. Rychlá olejová bábovka 3 vejce, hrnek cukru krupice, 2 sklenice hrubé mouky, 1/2 sklenice slunečnicového oleje, 1/2 sklenice mléka, 1/2 prášku do pečiva, citronová kůra, trochu vanilky, hrozinky namočené do rumu. Žloutky a cukr ušlehejte až směs nabude a zbělí, pak přikapávejte za stálého míchání olej. Nasypte citronovou kůru a střídavě přisypávejte mouku a přilévejte mléko. Nakonec přisypte trochu mouky smísené s kypřícím práškem a hrozinky. Zcela na závěr přidejte ušlehaný sníh. Bábovku můžete ozvláštnit, když množství rozdělíte na dvě části a do jedné z nich přimícháte velkou lžíci kakaa. Zvolenou formu nezapomeňte důkladně vymazat máslem a vysypat strouhankou. Peče se na 150°C. Zda je hotová, se pozná po propíchnutí špejlí.